dimecres, 6 de maig del 2009

JORNADES SOBRE MURALLES A MONTBLANC




El passat dilluns 4 de maig, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, des de l’Oficina Tècnica de Barris, i l’Ajuntament de Montblanc van convocar una jornada a l’Antic Hospital de Santa Magdalena que tractarà sobre les ciutat emmurallades que compten amb Projectes d’Intervenció Integral finançats pel Fons de Barris.

En la jornada es va tractarar la problemàtica específica dels antics nuclis emmurallats en termes tals com l’habitatge, el patrimoni, el comerç, els equipaments i l’aparcament. La jornada s’inscriu dins les activitats de la xarxa de Barris amb projectes, que aplega tots els municipis que participen en el pla de barris.

Una llarga història, una problemàtica actual.

Les ciutats han tingut muralles des de les primeres civilitzacions fins al segle XX. En l’antiguitat i en l’edat mitjana la construcció d’una muralla suposava una gran inversió, que només es justificava en el cas d’haver-hi raons militars o polítiques importants. Però no només tenien unes funcions defensives sinó que també podien ser de caràcter fiscal o jurídiques a forma de barrera aranzelària.

A Catalunya existeixen un bon nombre de ciutats que s’estructuren a partir del nucli antic emmurallat, especialment ciutats mitjanes i intermèdies on la existència d’una muralla era decisiva per elevar el nucli al rang de vila o ciutat. No obstant, l’expansió urbana de les ciutats es trobava frenada per la presència de les muralles. Aquest fet juntament amb la pèrdua de la necessitat de defensar-se provoca que les ciutats decideixin destruir-les i deixar pas als eixamples a partir del segle XIX.

La presència d’aquest eixamples amb espais més oberts i cases noves fa que els centres històrics, antic lloc de poder dels nobles i poders més feudals, es vagin buidant progressivament en benefici d’aquestes zones de creixement, nou lloc de poder dels burgesos. Amb el pas del temps es produeix un abandonament i un envelliment de la població dels cascs antics que deriva cap un procés de degradació urbanística.

En l’actualitat els processos de degradació urbanística, però també de decandiment social i econòmic ha fet que molts els nuclis antics siguin considerats com àrees urbanes que requereixen una atenció especial a través de la Llei de Barris i això permet que avui puguem estar parlant d’intervenció especifica en aquesta realitat estesa per Catalunya. Així el programa inclou en l’actualitat un gran nombre d’antigues viles emmurallades com Montblanc, Hostalric, Besalú, Cervera, Tortosa, Cambrils, Balaguer, Solsona, Tarragona i Cardona, entre d’altres.

Oportunitats i reptes

El nombrós patrimoni amb el que compten els centres històrics, amb plans de conservació de patrimoni que condicionen la renovació urbana, i la seva tipologia urbana tan característica, fa especialment complex intervenir en aquestes àrees i plantegen uns certs reptes per als Programa de Barris en matèria com l’habitatge, el comerç, la circulació, l’aparcament o els equipaments.

No obstant, el valor històric i patrimonial que atresoren li donen unes bones possibilitats i oportunitats de desenvolupament econòmic, tant per als nuclis antics com per a la resta de la ciutat, degut a l’atractiu turístic i la centralitat física que tenen. El programa de barris està permetent desenvolupar actuacions de gran interès per tal d’aprofitar les oportunitats que es deriven d’aquestes actuacions.

Així doncs la jornada es presenta com un marc d’estudi i de reflexió d’aquells Projectes d’Intervenció Integral que es desenvolupen en centres històrics caracteritzats per una forta presència de muralles i que cerquen de valoritzar aquestes potencialitats i fer front a les dificultats per tal de millorar el benestar dels que hi viuen.

Així, i en el marc de la jornada, s’iniciarà un procés de treball col•laboratiu amb els barris amb projecte que vulguin avançar conjuntament amb els reptes que aborden en el seu centre històric i es crearà un grup de treball específic sobre la temàtica de les ciutats emmurallades dins la Xarxa de barris amb projectes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada